BALKAN İNCİLERİ

Rumeliye Yeniden Merhaba

  • Yazı boyutunu yükselt
  • Varsayılan yazı boyutu
  • Yazı boyutunu düşür
Anasayfa BALKAN YEMEKLERİ
BALKAN YEMEKLERİ

c

E-posta Yazdır PDF

cc

 

- BALKAN YEMEKLERİ

E-posta Yazdır

YEMEK: SAMSA

MALZEMELER:

* 1 kg un, * 1 paket kuru pakmaya, * Su, * Tuz, *Sıvı yağ, * 1 yumurta, * 1 kg yoğurt, * 3-4 diş sarımsak, * Susam

 YAPILIŞI: Un, ılıtılmış su, kuru pakmaya ve tuz karıştırılıp, yoğrularak hamur haline getirilir ve üzeri örtülerek 1 saat mayalanması beklenir. Mayalanan hamur 20 eşit parçaya bölünür ve her biri böreklik yufka olarak açılır. İlk yufka yağlanmış tepsiye serilir ve üzerine sıvı yağ sürülür. Diğer her bir yufkanın da tepsiye yayıldıktan sonra üzerine sıvı yağ sürülerek bütün yufkalar üst üste tepsiye dizilir. Tüm yufkalar tepsiye yerleştirildikten sonra  baklava biçiminde kesilir ve üzeri örtülerek tekrar 1 saat tepside dinlendirilir. 1 yumurta çırpılarak,  eşit şekilde hamurun üzerine sürülür ve 200 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 50 dakika (börek pişirir gibi) pişmesi beklenir. Samsamız fırında iken diğer tarafta sarımsaklar temizlenip, dövülerek yoğurtla karıştırılır ve iyice çırpılır. Pişen samsa fırından çıkarılır çıkarılmaz sıcakken hemen sarımsaklı yoğurt üzerine dökülür ve kendi kendine çekmesi beklenir. Biraz soğuduktan sonra üzerine susam dökülerek yenilir.

Kaynak Kişi  :           Nazliye ÇALIŞKAN
Yaşı                :           82
Doğum Yeri  :           Makedonya / Üsküp
Derleyen       :           Özen ÇALIŞKAN

---------------------------------------------------------------------------------------

YEMEK: KAÇAMAK

MALZEMELER:

* 500 gr mısır unu, * 5 adet küçük boy patates, * 150 gr tereyağ, * 1 çay bardağı sıvı yağ, * 7 su bardağı su (isteğe göre 6 su bardağı olabilir)

* Bir tutam tuz, * Pul biber

 YAPILIŞI: Patatesler küp şeklinde doğranır. Sıvı yağda hafif kavrulur. Su ilave edilerek pişirilir. Mısır unu ve tuz ilave edilerek, kısık ateşte tahta kaşıkla koyulaşıncaya kadar karıştırarak pişirilir. Tepsiye alınarak kaşıkla şekil verilir. Eritilmiş kızgın tereyağın içine pul biber atılarak üzerine gezdirilir.

Kaynak Kişi  :           Elfide DÖKÜK
Yaşı               :           59
Doğum Yeri  :           Bulgaristan / Eğridere
Derleyen       :           Nazmiye HATİPOĞLU

-------------------------------------------------------------------------------------

 

BOŞNAK BÖREĞİ 

 Malzemeler 
1 Kg Un, 1 Fincan Sıvı Yağ, 1 Yumurtanın Sarısı, Yeterince Su, tuz, 200 gr Beyaz Peynir veya Çökelek
1 Demet Maydanoz, 1 Su Bardağı Sıvı Yağ, Tuz

YAPILIŞI:

Ununun ortasını açıp, tuzu, ılık suyu ve 1 fincan sıvı yağı ilave ederek, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edelim. Hamuru 9 eşit parçaya bölüp bezeler hazırlayalım. Bezelerden herbirini tabak büyüklüğünde açalım. Bezelerin üzerine sıvı yağı sürelim. Yufkayı kenarlarından çekiştirerek, hazır yufka inceliğinde açalım. (Bu işlemin iki kişi tarafından yapılması daha iyi sonuç verir. Yufkaya kaşığın ucu ile sıvı yağ serpelim. Hazırladığımız peynirli maydanozlu içi yufkaya serpelim. Yufkayı rulo şeklinde saralım. Yağlanmış fırın tepsisine ortadan başlamak üzere yufkaları dolayarak yerleştirelim. Üzerine yumurta sarısı sürdüğümüz böreği, önceden ısıtılmış 230 dereceli fırında altı üstü kızarana dek pişirelim

 



KİMLER ÇEVRİMİÇİ

Şu anda 400 ziyaretçi çevrimiçi